dieta podczas miesiączki

„Trudne dni” dotykają każdą z nas. Często nie ma reguły na to, jak przechodzimy menstruację. Możemy jednak mieć wpływ na nasze samopoczucie, między innymi poprzez odpowiednie odżywianie się. Często to, co jemy może być lekarstwem na dolegliwości przed i w trakcie okresu. Jaka w takim razie powinna być dieta podczas miesiączki?

Dieta podczas miesiączki

  • Zielone warzywa liściaste

Zawierają dużo żelaza i innych składników odżywczych, które tracimy podczas miesiączki. Szczególnie polecane są brokuły, szpinak i sałata. Uważaj jednak, aby nie przesadzić, ponieważ zbyt duże spożycie niektórych zielonych warzyw mogą powodować wzdęcia.

  • Czerwone mięso

Również zawiera dużo wartościowego żelaza. Na obiad warto w takim razie przygotować danie z wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy też kaczkę. Posiłek warto uzupełnić o zielone warzywa.

  • Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste zawierają wiele witamin i mikroelementów, błonnik zapobiegający zaparciom, a także dostarczają dużo energii. Produkty te mają w sobie cukry złożone, które rozkładają się w organizmie dłużej i powodują uczucie sytości na dłuższy czas.

  • Ryby

Szczególnie łosoś i tuńczyk. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i inne, które wspomagają rozluźnienie mięśni, dzięki czemu skurcze miesiączkowe nie będą tak silne. Są też dobrym źródłem witaminy D, białka, a łosoś oraz makrela posiadają sporo magnezu.

  • Czekolada

Czekolada zawiera magnez, który potrzebny jest wtedy, gdy w trakcie miesiączki tracimy cynk z organizmu. Szczególnie polecamy czekoladę gorzką. Poprawa humoru gwarantowana!

 

Produkty, których nie należy spożywać

  • Kawa i mocna herbata

Zawierają kofeinę, która powoduje utratę magnezu, a co za tym idzie – silniejsze skurcze macicy. Dodatkowo kofeina sprawia, że żołądek wytwarza więcej kwasu, co podrażnia jelita. Kawa i herbata wypłukują minerały i sprzyjają odwodnieniu.

Kofeina jest zawarta także w coli i napojach energetyzujących. Dlatego na czas miesiączki zrezygnuj z napojów ją zawierających.

  • Sól

Zrezygnuj z solenia dań, a także z solonych przekąsek, czyli z chipsów, paluszków, słonych orzeszków i krakersów. Sól sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu wrażenia opuchnięcia oraz obrzmienia.

Wybierz zdrową przekąskę, np. suszone owoce, pestki dyni czy słonecznika, przekąski ryżowe i owsiane.

  • Alkohol

W trakcie miesiączki alkohol jest niewskazany. Alkohol nasila wszystkie niekorzystne objawy w trakcie okresu. Sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, której w tych dniach mamy w nadmiarze.

Poza tym rozszerza naczynia krwionośne i rozrzedza krew, co z kolei nasila krwawienie, a także podnosi ciśnienie. Alkohol zwiększa również wrażliwość piersi i sprzyja wahaniom nastroju.

  • Mleko

Zawiera laktozę, która jest ciężkostrawna i powoduje nieprzyjemne wzdęcia oraz uczucie ciężkości, co w tych trudnych dniach jest jeszcze bardziej uciążliwe. Jednak w trakcie miesiączki zalecany jest nabiał, ponieważ są to produkty bogate w wapń, który łagodzi dolegliwości bólowe, ułatwia też krzepnięcie krwi i ogranicza ilość skurczów mięśni. Istnieje wiele wegańskich zamienników tego produktu, jak tofu czy napoje roślinne.

  • Cukier

Pomimo wielkiej, niepohamowanej chęci na słodycze starajmy się ich unikać. Powodem nasilonejsą wahania poziomu hormonów w organizmie, które powodują spadek serotoniny (czyli wspomnianego już wcześniej hormonu szczęścia) w mózgu. Ale lepiej się pohamować, ponieważ cukier sprzyja nasilaniu się dolegliwości menstruacyjnych oraz obniża ogólną odporność organizmu. Zamiast produktów z sacharozą wybierz słodkie owoce i gorzką czekoladę (o czym pisaliśmy wcześniej). Lepiej słodzić w tym czasie np. miodem.

Share: