Drogocenny ostropest plamisty i przepis na wegańskie tortille!

ostropest plamisty

Jeszcze do niedawna niektóre składniki i produkty były nam obce i obojętne. Coraz bardziej interesujemy się zdrowym stylem życia, substancjami zawartymi w składzie produktów, po które dotychczas chętnie sięgaliśmy i różnorakimi dietami. Moda na „healthy lifestyle” stała się na tyle potężna, że nie dziwi już picie octu jabłkowego, kotlety z fasoli czy sernik z tofu.

Wielki „bum” na różnego rodzaju oleje – kokosowe rafinowane i nierafinowane, orzechowe czy z sezamu doprowadził do licznych dyskusji i spekulacji, czy te produkty są aby na pewno zdrowe i nieszkodliwe. Należy pamiętać, że nie każdy olej namiętnie reklamowany przez media to stu procentowe zdrowie, a niekiedy za nazwą ekologiczny kryje się szereg kłamstw. Oprócz rodzaju oleju, weź pod uwagę jego pochodzenie, certyfikaty i dowiedz się, jakie posiada wady i zalety.

Jedną z roślin cieszących się coraz większym zainteresowaniem jest ostropest plamisty. Ostropest znamy przede wszystkim z ogrodów i nieużytków. W dzieciństwie robiliśmy z nich bukiety, a dziś doceniamy wspaniałe właściwości jakie posiada. Lecznicze działanie doceniano w starożytności i średniowieczu, kiedy odkryto, że korzystnie wpływa na wątrobę czy stany przeciwzapalne. Obecnie ostropest kupimy w postaci oleju, suszonych ziaren czy zmielonego proszku.

Jak stosować ostropest plamisty?

W przypadku wspomnianego wyżej oleju, spożywaj łyżeczkę oleju 3 razy dziennie. Zmielone ziarna dodawaj do posiłków dwa razy dziennie po 2-3 łyżeczki. W przypadku problemów żołądkowych należy pić napar z ostropestu 3 razy dziennie przed posiłkiem. Do poniższego przepisu został użyty olej tłoczony na zimno marki Sosta, który stworzono z nasion pochodzących z upraw certyfikowanych. Co więcej, olej Sosta jest niefiltrowany.

Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegańskie tortille z użyciem oleju z ostropestu plamistego.

 

Wegańskie tortille

Składniki na kotleciki:

  • Puszka (400 g, po odsączeniu wody – 240 g) fasoli czerwonej;
  • Pół puszki (200 g, po odsączeniu wody – 120 g) fasoli białej;
  • 180 g tofu;
  • Pół łyżeczki soli;
  • Pieprz;
  • Czerwona papryka;
  • Zioła prowansalskie;
  • Inne ulubione przyprawy;
  • Pół szklanki mąki kukurydzianej;
  • Łyżka oleju z ostropestu plamistego Sosta.

Składniki na tortille:

  • 250 g mąki żytniej;
  • 1,5 szklanki wody;
  • Papryka czerwona;
  • Zioła prowansalskie;
  • Pół łyżeczki soli;
  • Łyżka oleju z ostropestu plamistego Sosta.

Dodatkowo:

  • Mix sałat;
  • Pomidor;
  • Ketchup lub sos pomidorowy wykonany ręcznie

 

Kotleciki: Tofu i fasolę blendujemy, a następnie dodajemy mąkę i resztę składników, które dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki w kształcie kulek, które smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym.

Tortille: Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy, dolewamy wodę, olej i mieszamy. Jeśli konsystencja masy nie jest zadowalająca – dodajemy wodę lub mąkę.
Na usmażoną tortillę wyciskamy ketchup, kładziemy kotleciki, mix sałat i pomidor, a następnie zwijamy.

Smacznego!

Możesz także zobaczyć