Kilka prostych pomysłów na smaczne śniadanie dla każdego!

śniadanie

Śniadanie to niechętnie podejmowana poranna czynność – zwłaszcza u dzieci. Pierwszy posiłek jest ważny, dlatego musi być zdrowy i zachęcający do spożycia.

Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, zapewnia uczucie sytości na kilka godzin.

„Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka. Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Bardzo ważne jest by w naszym śniadaniu znalazły się warzywa i owoce, najlepiej świeże. Jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, warto sięgnąć po mrożonki, kiszonki lub 100% sok lub mus owocowo-warzywny. Warto przy tym zaznaczyć, że zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i pomidorowych oraz soków i musów 100% nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących (np. słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno – owocowych. Nie wolno dodawać też do nich barwników oraz substancji konserwujących” – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Dietetyk Zuzanna Antecka przygotowała przykładowe przepisy na pożywne śniadania, z których może skorzystać cała rodzina.

Owsianka z masłem orzechowym oraz owocami leśnymi:

Składniki na dwie porcje:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 szklanki mleka (krowie, kozie, roślinne)
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 2 banany
  • orzechy i nasiona wedle uznania
  • 2 garści orzechów leśnych

Przygotowanie:

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać płatki oraz siemię lniane. Zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z palnika, dodać pokrojonego banana oraz masło orzechowe, następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 3-4 minuty. Przełożyć do miseczek i posypać owocami, orzechami i nasionami.

Budyń jaglany:

Składniki:

  • połowa szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
  • 1 szklanka mleka (wedle uznania)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • wanilia z połowy laski
  • owoce (świeże lub suszone wedle uznania)

Przygotowanie:

Kaszę wsypać do rondelka, wypłukać 2 razy gorącą wodą, odcedzić, wlać mleko, następnie przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu miękkości kaszy. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać sok jabłkowy, łyżkę miodu, ziarenka wanilii i miksować do czasu uzyskania gładkiego musu. Budyń wyłożyć na talerze, posypać owocami i doprawić łyżką miodu.

Muffinki omletowe:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • garść posiekanego szpinaku
  • 4 łyżki żółtego, startego sera
  • 4 plasterki szynki pokrojonej w paseczki
  • łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • Sałatka: 2 malinowe pomidory, 2 kiszone ogórki, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Do miski wrzuć paprykę, szpinak, ser, szynkę i posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i papryką mieloną. Masłem smarujemy foremki do muffinków. Jajka mieszamy ze składnikami stałymi. Masą jajeczną napełniamy foremki do 3⁄4 wysokości, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Sałatka: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ogórki kiszone również. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Placuszki bananowe:

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • miód bądź syrop klonowy
  • plasterki banana i orzechy do dekoracji
  • owoce wedle uznania

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy banana z jajkiem, solą oraz płatkami. Smażymy placuszki z obu stron na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Usmażone cake’y podajemy z miodem bądź syropem i posypujemy orzechami i owocami.

Możesz także zobaczyć