Connect
To Top

Kilka prostych pomysłów na smaczne śniadanie dla każdego!

Śniadanie jako pierwszy pełnowartościowy posiłek dostarcza niezbędnej energii oraz pomaga nam zachować odpowiedni poziom wartości odżywczych.

Śniadanie to niechętnie podejmowana poranna czynność – zwłaszcza u dzieci. Pierwszy posiłek jest ważny, dlatego musi być zdrowy i zachęcający do spożycia.

Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, zapewnia uczucie sytości na kilka godzin.

„Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka. Dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Bardzo ważne jest by w naszym śniadaniu znalazły się warzywa i owoce, najlepiej świeże. Jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, warto sięgnąć po mrożonki, kiszonki lub 100% sok lub mus owocowo-warzywny. Warto przy tym zaznaczyć, że zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i pomidorowych oraz soków i musów 100% nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących (np. słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno – owocowych. Nie wolno dodawać też do nich barwników oraz substancji konserwujących” – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Dietetyk Zuzanna Antecka przygotowała przykładowe przepisy na pożywne śniadania, z których może skorzystać cała rodzina.

Owsianka z masłem orzechowym oraz owocami leśnymi:

Składniki na dwie porcje:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 szklanki mleka (krowie, kozie, roślinne)
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 2 banany
  • orzechy i nasiona wedle uznania
  • 2 garści orzechów leśnych

Przygotowanie:

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać płatki oraz siemię lniane. Zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z palnika, dodać pokrojonego banana oraz masło orzechowe, następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 3-4 minuty. Przełożyć do miseczek i posypać owocami, orzechami i nasionami.

Budyń jaglany:

Składniki:

  • połowa szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
  • 1 szklanka mleka (wedle uznania)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • wanilia z połowy laski
  • owoce (świeże lub suszone wedle uznania)

Przygotowanie:

Kaszę wsypać do rondelka, wypłukać 2 razy gorącą wodą, odcedzić, wlać mleko, następnie przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu miękkości kaszy. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać sok jabłkowy, łyżkę miodu, ziarenka wanilii i miksować do czasu uzyskania gładkiego musu. Budyń wyłożyć na talerze, posypać owocami i doprawić łyżką miodu.

Muffinki omletowe:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • garść posiekanego szpinaku
  • 4 łyżki żółtego, startego sera
  • 4 plasterki szynki pokrojonej w paseczki
  • łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • Sałatka: 2 malinowe pomidory, 2 kiszone ogórki, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Do miski wrzuć paprykę, szpinak, ser, szynkę i posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i papryką mieloną. Masłem smarujemy foremki do muffinków. Jajka mieszamy ze składnikami stałymi. Masą jajeczną napełniamy foremki do 3⁄4 wysokości, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Sałatka: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ogórki kiszone również. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Placuszki bananowe:

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • miód bądź syrop klonowy
  • plasterki banana i orzechy do dekoracji
  • owoce wedle uznania

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy banana z jajkiem, solą oraz płatkami. Smażymy placuszki z obu stron na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Usmażone cake’y podajemy z miodem bądź syropem i posypujemy orzechami i owocami.

More in Jedzenie

  • Zboża w naszej diecie wg. Eksperta Soligrano!

    Od eksperta marki Soligrano dowiemy się, czy ze zbóż należy rezygnować czy jednak włączyć je do diety. W artykule znajdziesz również...

    Klaudia Laskowska10 października 2017
  • 5 SPOSOBÓW NA DOBRĄ ENERGIĘ KAŻDEGO DNIA

    Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło,...

    Daniel Laskowski5 kwietnia 2017
  • Innowacja kulinarna od Krakusa

    Bezkonkurencyjny smak, wspaniały aromat, wiele możliwości zastosowań – bulion, doskonały sam w sobie – jako tradycyjny rosół oraz baza do zup,...

    Daniel Laskowski15 sierpnia 2016