Przepisy, które zastąpią słodycze!

Żyjemy w czasach, gdzie każdy sklep zaopatrzony jest w słodycze. Oprócz sklepów kupimy je w maszynach w szkole, na stacji benzynowej, w kioskach i innych punktach.

Słodycze, lody czy drożdżówki to często nie tylko przekąska, a posiłek. Na śniadanie jemy bułkę z dżemem lub budyniem i popijamy sokiem, w czasie drogi do pracy czy szkoły przekąsimy jeszcze baton. Po ciężkim dniu receptą na odreagowanie są lody lub czekolada. Tego typu styl życia doprowadza do cukrzycy, otyłości, nadciśnienia czy miażdżycy.

Co należy zrobić, żebyś Ty lub Twoje dziecko czy rodzina nie sięgali po szkodliwy dla nas cukier? Najlepszym rozwiązaniem i zamiennikiem byłyby owoce. Wiemy jednak jak ciężko sięgnąć po jabłka czy mango, kiedy kusi nas promocja na czekoladę.

Jeśli owoce nie zaspokoją naszego głodu, musimy nieco więcej czasu spędzić w kuchni i przygotować coś pysznego.

Słodkie śniadanie:

Składniki

1 porcja, 356 kcal
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 1 szklanka mleka migdałowo/ryżowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 wyłuskanego owocu granatu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego

Jeśli nie jesteśmy przekonani do owoców granatu, ponieważ mają niekiedy kwaśny smak, możemy je zastąpić jakimkolwiek owocem!

  • Płatki zalać mlekiem, dodać chia, wymieszać i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce (np. na parapet) na całą noc.
  • Rano można delikatnie podgrzać co chwilę mieszając, ale nie jest to konieczne. Posypać granatem i (opcjonalnie) skropić syropem klonowym.

Przepis znaleziony na kwestiasmaku.com

Jeśli lubimy słodkie śniadania, tego typu przepisy są strzałem w 10! Możemy również owoce łączyć z serkiem np wiejskim lub zamiast owoców – z domowym dżemem.

Przekąska – lody

Lody bananowe

Składniki:
  • 4 banany
  • łyżka masła orzechowego
  • miód
  • orzechy laskowe

Banany kroimy i wkładamy do zamrażalnika na całą noc. Na drugi dzień miksujemy i wlewamy całość do pojemnika (np. po lodach), dodajemy masło orzechowe i ponownie chowamy do zamrażalnika do stwardnienia. Przepis na masło orzechowe znajdziecie na womenworld! (link: http://womenworld.pl/domowe-maslo-orzechowe/). Po uzyskaniu odpowiedniej twardości deser jest gotowy do nałożenia na miseczki, przyozdobienia miodem i orzechami laskowymi!

Przepis znaleziony na ugotuj.to

Przekąska – czekolada

Składniki:

  • szklanka wody (200ml)
  • 3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestek
  • 12 łyżek (150g) oleju kokosowego
  • 2 garście (100g) orzechów pistacjowych bez łupin
  • 2 łyżki (20) gorzkiego kakao
  • 2 łyżki (30g) jagód goi

Olej wyjąć z lodówki aby zmiękł. Daktyle zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
Daktyle odsączyć, zmiksować, następnie dodać do nich miękki olej kokosowy, kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do powstałej masy dodać orzechy, jagody i ponownie wymieszać.
Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce połączyć z pozostałymi składnikami czekoladę należy wstawić do lodówki na ok 10-15 minut. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
Wyjąć, wymieszać i dopiero wylać do podłużnej foremki ok 30x10cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na minimum 2h. Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z kobieceinspiracje.pl

Jak Wy zastępujecie przepisy?

 

Możesz także zobaczyć