Connect
To Top

Przepisy na mleko roślinne

Przepisy na mleko roślinne są bardzo proste w przygotowaniu i nie drogie. Dodatkową zaletą jest wartość odżywcza poszczególnych składników.

W przeciągu ostatnich lat na sklepowych półkach pojawiło się dużo roślinnych mlek na bazie soi, kokosu, migdałów czy ryżu.

Napój ten wbrew pozorom nie piją wyłącznie weganie, ale każdy kto chce eksperymentować ze smakiem i z nowościami. Warto wiedzieć, że nie każdy taki napój to samo zdrowie. Wystarczy spojrzeć na skład i mnóstwo niepotrzebnych tam dodatków. Jeśli masz ochotę na zrobienie własnego napoju, wystarczy, że masz w domu np. wiórki kokosowe! Najlepiej ekologiczne, bez dodatków.

Przepisy na mleko roślinne są łatwe w wykonaniu i kosztują niewiele. Przykładowo napój kokosowy to koszt ok. 4 zł, w zależności od tego jakie wiórki kokosowe preferujemy.

Mleko roślinne:

Napój kokosowy:

  • Potrzebujesz wodę i wiórki kokosowe.

Opakowanie (200 g) wiórków wsypujemy do garnka, zalewamy 1,2 l wody i odkładamy na noc. Na drugi dzień podgrzewamy całość (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie blendujemy. Całość przecedzamy, aby w sicie zostały wiórki. Powstały napój przelewamy do butelki lub misy i trzymamy w lodówce. Jego trwałość to ok. 2 dni. Po tym okresie napój ma kwaśny smak.

Napój migdałowy:

  • Będziesz potrzebował/a szklankę migdałów (całych lub blanszowanych), litr wody, kilka daktyli i 2 łyżki słodu.

Zalej migdały 750 ml wody na całą noc, a na drugi dzień zblenduj wraz z daktylami i słodem na głądką masę. Całość przecedź lub przelej przez gazę, dodaj 250 ml wody i wlej do butelki. Wedle uznania, możesz doprawić ekstraktem z wanilii lub cynamonem i kardamonem.

Napój jaglany:

  • Potrzebujesz jedną szklankę kaszy jaglanej, 2 szklanki wody i słód (miód, agawa).

Ugotuj szklankę kaszy w dwóch szklankach wody i pozostaw pod przykryciem przez kilka minut. Dodaj słód (2-3 łyżki lub wedle uznania), a następnie całość zblenduj. Kolejnym krokiem jest przelanie masy przez sito lub gazę i umiejscowienie w butelce.

Napój ryżowy:

  • Jedna szklanka ryżu, litr wody, 1-2 łyżki słodu (miód, cukier, agawa).

Namocz ryż w przegotowanej wodzie przez całą noc, rano dodaj słód i zblenduj. Całość przecedź lub przelej przez gazę i wlej do butelki.

Napój sojowy:

  • Potrzebujesz 3 litry wody, 400 g suchych ziaren soi, 3-4 łyżki słodu oraz wodę do namoczenia soi.

Namocz ziarna przez noc, rano odlej wodę i przepłucz soję kilkukrotnie. Połowę namoczonej soi przełóż do garnka i blenduj z 2 szklankami wody. To samo zrób z drugą połową ziaren. Całość powinna być zblendowana na gładką masę. Zagotuj 2 litry wody, wlej do niej masę i mieszaj przez jakiś czas. Wyłącz gaz i odczekaj kilka minut do zaparowania napoju, a następnie napój zagotuj ponownie przez 5 minut. Przelej mleko przez gazę i wlej do butelki. Dodaj słód.

Napój z nerkowców:

  • 1 l wody, pół szklanki nerkowców, 1-2 łyżki słodu.

Nerkowce zalej wodą i zblenduj na gładką masę. Jeśli udało Ci się zblendować orzechy na gładką masę, to napój jest już gotowy, jeśli grudki są odczuwalne i niekomfortowe do picia, przecedź całość przez gazę, dodaj słód i wlej do butelki.

Każde mleko możesz przechowywać przez około 24 godziny. Możesz również w trakcie przygotowania dodać szczyptę soli.

Napoje są bardzo zdrowe i smakują wyśmienicie jako dodatek do kawy (kokosowe, migdałowe), zup (sojowe, ryżowe) czy spaghetti (z nerkowców).

Wolisz mleko roślinne domowe czy kupne?

More in Kuchnia