Przepisy na romantyczną kolację Walentynkową!

Przez żołądek do serca

Walentynki często kojarzą się z romantyczną kolacją przy świecach we dwoje. W wielu przypadkach jest ona nieodłącznym elementem święta zakochanych. Mamy dla Was kilka prostych pomysłów na kolację w ten wyjątkowy dzień. Może zdecydujecie się ugotować coś razem? Przedstawiamy łatwe przepisy na Walentynkową kolację.

 

Zupa marchewkowa

Proponujemy zupę krem. Zawsze pyszna i elegancko podana. Ilość podanych niżej składników wystarcza na 4 porcje.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 małego pora,
  • 500 g marchewki,
  • 300 g ziemniaków,
  • 500 ml bulionu (jarzynowego lub drobiowego),
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 250 ml mleka.

Najpierw myjemy wszystkie warzywa, po czym do garnka wkładamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Dodajemy czosnek oraz pora, które wcześniej kroimy na plasterki. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, a także obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Warzywa ciągle mieszamy i smażymy je przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy je solą. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy (kurkumę i curry), przykrywamy pokrywą i gotujemy ok. 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy mleko i całość miksujemy na krem. Zupę możemy podawać np. z grzankami lub bazylią.

 

Makaron kokardki z krewetkami

Owoce morza należą do afrodyzjaków, więc wydaje nam się, że ten przepis może idealnie dodać romantyzmu walentynkowemu wieczorowi.

Składniki:

  • 90 orzeszków piniowych,
  • 90 ml oliwy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 40 g parmezanu startego,
  • 150 g krewetek,
  • garść bazylii,
  • 2-3 łyżeczki młotkowanego pieprzu,
  • sól do smaku.

Makaron kokardki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczamy krewetki, czyli nacinamy wzdłuż grzbietu i wyjmujemy żyłkę. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki, dodajemy dużo młotkowanego pieprzu i smażymy, aż krewetki się zwiną. Następnie przygotowujemy pesto, czyli miksujemy orzeszki piniowe (troszkę możemy zostawić do dekoracji) z czosnkiem, oliwą, parmezanem i bazylią. Do krewetek dodajemy odcedzony makaron, do tego pesto, mieszamy i nakładamy na talerze. Danie możemy udekorować orzeszkami i bazylią.

 

Szaszłyczki wieprzowe z sosem słodko-ostrym

Afrodyzjakiem, który kojarzy się z walentynkami jest również mięso czerwone, w tym przypadku wieprzowe. Potrzebne nam będą patyczki do szaszłyków.

Składniki:

  • 200 g boczku surowego w plastrach,
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
  • 50 ml ketchupu,
  • 50 ml wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g kandyzowanych wiśni,
  • 1 łyżeczka przyprawy chili.

Najpierw plastry boczku posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Następnie na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian boczek oraz wiśnie. Zamiast wiśni możemy użyć też suszonych śliwek, które wspaniale do tego pasują. Szaszłyki pieczemy do momentu, aż mięso stanie się chrupiące i zarumienione. W rondelku przygotowujemy sos chili. W tym celu wlewamy 50 ml wody, dodajemy cukier oraz chili. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, następnie dodajemy ketchup i mieszamy.

 

Spaghetti bolognese

Przedstawiamy jeden z wielu przepisów na spaghetti bolognese.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • koncentrat pomidorowy,
  • opakowanie passaty pomidorowej,
  • średnia marchewka,
  • seler naciowy,
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • starty parmezan,
  • oliwa z oliwek,
  • średnia cebula.

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej posiekaną cebulę. Następnie wkładamy mięso i dusimy przez 10 minut. Kroimy seler naciowy i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy do mięsa. Wlewamy koncentrat pomidorowy, passatę oraz trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos serwujemy na makaron i podajemy ze startym parmezanem. Idealnie smakuje z kolendrą i oregano.

 

Naleśniki po amerykańsku w kształcie serc

Do tego słodkiego przepisu potrzebna nam będzie przede wszystkim foremka w kształcie serca, aby można było uzyskać odpowiedni kształt.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Na patelnię kładziemy foremkę, w którą wlewamy ciasto. Naleśniki smażymy na suchej patelni (bez tłuszczu). Możemy je polać musem owocowym, rozpuszczoną czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, podać z owocami. To już zależy od naszego gustu.

 

Życzymy smacznego!

Możesz także zobaczyć