Jako dzieci nie chcieliśmy jeść zdrowo. Każda próba rodziców kończyła się niepowodzeniem i naszym płaczem. Całe szczęście dorośliśmy i mamy inne poglądy na temat warzyw i owoców. Chęć wdrożenia tych produktów do diety spotęgowała także moda na zdrowe jedzenie i fitness. Do produktu, któremu przypisywane są wspaniałe właściwości należy jedno z warzyw kapustowatych – jarmuż. Znany od dawna, a mimo to sławę zyskał w ostatnich latach za sprawą m.in. chipsów.

 

Jarmuż

Jarmuż dotarł do Polski w XIV wieku. Jego wspaniałe właściwości odkrył japoński lekarz wojskowy Niro Endo, który stworzył wieloskładnikowy sok dla swojej rodziny, a badania wykazały, że największe korzyści przynosił właśnie jarmuż[1].

 

Warzywa kapustowate – właściwości

Są przede wszystkim niskokaloryczne. Najwięcej mikro i makroelementów oraz witamin posiada jarmuż. Zawiera najwięcej potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, witamin: B1, PP i C oraz beta-karotenu[2]. Jarmuż ma właściwości antynowotworowe za sprawą sulforafanu, który posiada właściwości immunoregulujące. Sulforafan obniża stany zapalne i redukuje wolne rodniki, ale ważne jest to, jak konsumujemy żywność zawierającą ten składnik. Mrożone, a następnie gotowane warzywa nie wytwarzają sulforafanu[3].

Oprócz właściwości antynowotworowych, jarmuż wspaniale dba o nasze serce. Potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, a wapń kontroluje krzepnięcie krwi i reguluje układ nerwowy. Witaminy obecne w jarmużu hamują utlenianie „złego” cholesterolu, czyli wzmacniają naczynia krwionośne, a także chronią przed anemią.

Dodatkowo jarmuż chroni nasze oczy, a także żołądek. Wspomniany wcześniej sulforafan jest odpowiedzialny za niszczenie bakterii, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów żołądka.

 

Jarmuż w kuchni

Jarmuż poza szeregiem składników odżywczych ma mnóstwo zastosowań. Możesz przygotować z niego dania słodkie i słone, ciasta i dania główne, a także przekąski. Najpopularniejsze są smoothie i chipsy z jarmużu.

Naszym ulubionym jest smoothie warzywno – owocowe z garści jarmużu, bananów, jabłka i gruszki. Te owoce możemy zastąpić słodkim pomelo, albo gorzkim grejpfrutem. Niezależnie od składników, każdy koktajl jest dawką cennych wartości odżywczych, dodaje energii i zaspokaja głód.

Smoothie przygotowujemy w blenderze, który otrzymałyśmy do testów. Blender kielichowy marki GOTIE przeznaczony jest do miksowania warzyw, owoców, zup czy kruszenia lodu. Rano przygotujesz w nim koktajl, a wieczorem… drinka!

 

GBL-800

Model GBL-800 składa się z kilku części. Przede wszystkim z podstawy, noży, dzbanka i pokrywy. Dodatkowo pokrywę uzupełnia korek, a do podstawy urządzenia niezbędny jest pierścień i uszczelka. Nie jest to typowy blender na jeden przycisk. Posiada podświetlany wyświetlacz z sześcioma przyciskami. SPEED (+ i -) umożliwia przyspieszenie lub zwolnienie pracy noży. TIME umożliwia zmianę czasu blendowania. STOP i START włączają i wyłączają program, natomiast MENU umożliwia wybranie interesującego nas programu.

Mamy do wyboru 5 programów. Pierwszy z nich służy do robienia koktajli z produktów miękkich. Drugi służy do kruszenia lodu, kolejny do blendowania zup i kremów, czwarty używamy do napoi, zaś piąty do koktajli z produktów twardych. Jeśli żaden z nich nas nie zadowala, mamy możliwość manualnych zmian. Możemy ustawić dowolny czas i prędkość.

Kielich o pojemności 1,5 l wykonano ze szkła hartowanego. Jego główną zaletą jest to, że dużo fajniej się go czyści, aczkolwiek nie należy do najlżejszych. Waży ok. 1,5 kg, więc mycie ręczne nie należy do najwygodniejszych. Natomiast ogólny ciężar blendera sprawia, że jest stabilny. Podstawa została wyposażona w gumowe podkładki, dzięki czemu sprzęt nie przemieszcza się podczas użytkowania.

Jako konsumentka zdrowych i bezglutenowych węglowodanów bardzo często kupuję mąki ryżowe, kukurydziane czy jaglane. Postanowiłam przetestować blender pod kątem mielenia surowych ziarenek ryżu. Śmiało mogę stwierdzić, że 30 sekundowy program dobrze poradził sobie ze 100 gramami produktu.

Często w kuchni używam orzechów. Jako że nie zawsze mam pod ręką te mielone służące jako posypka do jaglanki lub na placka, ważne jest dla mnie posiadanie sprzętu który sobie poradzi ze zmieleniem. Jak oceniam GBL-800? Orzechy zostały skutecznie zmiażdżone. Na dnie i bokach sprzętu osadził się nawet gęstszy krem ze względu na dłuższy czas blendowania. Niestety wąskie dno poniekąd utrudniało mi usuwanie kremu orzechowego.

Blender na pewno nie poradzi sobie z gęstymi masami, o czym oczywiście informuje nas producent. Spróbowałam zrobić w nim masę na brownie, jednak odmówił mi współpracy.

Obecnie gadżet kosztuje 249 zł i jest to niewątpliwie świetna cena za ilość funkcji jaką nam oferuje.

Nie wyobrażam sobie życia codziennego bez sokownika czy blendera. Pomaga w stworzeniu wielu wyszukanych, ale też klasycznych dań i możemy dzięki tym urządzeniom sporo oszczędzić. W kilka chwil stworzymy pyszny i pożywny sok, smoothie czy zupę – krem, którą zabierzemy do szkoły czy pracy. Dodatkowo ułatwia „przemycenie” warzyw i owoców naszym dzieciom. Niechętnie jedzą zielone warzywa, a w połączeniu z bananem i napojem kokosowym totalnie zmienia się smak soku.

[1] Z.Zdrojewicz, W.Kosowski, M.Stebnicki, M.Stebnicki, Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, Med Rodz 2016; 1(19): 21-25
[2] K.Sikorska-Zimny, Składniki prozdrowotne w warzywach kapustowatych
[3] http://zdrowiebeztajemnic.pl/kielki-brokulow-sulforafan-lepszy-jakiegokolwiek-superfoods/
Share: