ZDROWO i PYSZNIE – czy to możliwe? Sprawdźcie lekkie, wakacyjne przepisy!

Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.

Raport „Od jedzenia humor się zmienia” w klarowny sposób pokazał stosunek Polaków do przekąsek oraz innych posiłków w ciągu dnia. Z przeprowadzonego badania wynika, że aż 2/3 Polaków codziennie spożywa różnego rodzaju przekąski. Niestety jednak najczęściej są to słodycze lub szybkie i jednocześnie niezdrowe posiłki. Dodatkowo co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi, a 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowie, a które nie  – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu KupiecBadanie pokazało nam jak ważna jest edukacja i wskazanie prawidłowego kierunku Polakom w zakresie dietetyki. Dlatego też firma Kupiec ruszyła z nową kampanią „Zdrowa inspiracja na co dzień” promującą wafle ryżowe, w której ukazane są gotowe inspiracje na smaczne i jednocześnie lekkie przekąski odpowiednie na każdą okazję , porę dnia, a nawet na poprawę humoru – dodaje.  

Regularne jedzenie czy głodzenie?

Eksperci od dietetyki podkreślają, że w drodze do zdrowia ważne jest regularne jedzenie, a nie głodzenie, dlatego w ciągu dnia powinno się spożywać co najmniej 5 posiłków: 3 główne oraz 2 przekąski. A jak pod tym względem wyglądają polskie nawyki żywieniowe? Według raportu „Od jedzenia humor się zmienia” Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. śniadanie, co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad – niemal 99 proc. ankietowanych oraz  kolację – 84 proc. respondentów. Jednak o jedzeniu zarówno drugiego śniadania, jak i podwieczorku zapomina co trzeci Polak.

W prawidłowo zbilansowanej diecie ważna jest również pora, w jakiej spożywamy poszczególne posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo” jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7:00 a 8:00 oraz lunch, między 10:00 a 11:00. Pozostałe posiłki najczęściej nie są spożywane w rekomendowanych przez specjalistów porach. Obiad jadany jest o 2 lub 3 godziny później od zalecanego czasu, podwieczorek o 1 lub 2 godziny później, natomiast kolację najczęściej konsumuje się po godzinie 20:00, podczas gdy ostatni posiłek dnia powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19:00.

Ciekawym wnioskiem wynikającym z badania jest również to, że najbardziej regularnie jedzą młodzi Polacy. Uczniowie i studenci to prawdziwe ranne ptaszki – co trzeci z tej grupy respondentów je śniadanie w godzinach od 6:00 do 7:00. Niestety wraz z  wiekiem zmienia się harmonogram jedzenia: pomijanie posiłków i nieregularne jedzenie – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec. Ponadto mężczyźni najczęściej spożywają obiad w późniejszych godzinach, natomiast kobiety przeważnie omijają kolację.  

Jedzenie to prawdziwa przyjemność! A ile czasu muszą przeznaczyć na nią Polacy?

Nadszedł czas na przyjemności. Jedną z nich jest oczywiście jedzenie. Tych szczęść każdego dnia można mieć więcej, bo 5 posiłków to 5 potencjalnych przyjemności każdego dnia! A ile czasu poświęca się na każdą z nich? Statystyczny Polak przeznacza od 55 minut do niemal 2 godzin dziennie na przyrządzanie posiłków, z czego najbardziej czasochłonne jest przygotowanie obiadu, na co traci się od 30 do 60 minut dziennie oraz kolacji (do 20 minut każdego dnia). Do szybkich posiłków zaliczyć można śniadanie, lunch oraz podwieczorek, których przygotowanie nie przekracza 10 minut. Najwięcej czasu na przyrządzanie dań poświęcają kobiety oraz osoby w wieku 35-55 lat. Najszybciej z tego rodzaju czynnościami „uwijają się” mężczyźni, uczniowie i studenci oraz młodzi w wieku 25-34 lat.

W jedzeniu, prócz smaku, istotna jest także oprawa. Ze względu na ograniczony czas pierwszy posiłek dnia najczęściej jadany jest w kuchni, co deklaruje 60 proc. Ankietowanych. Obiad, kolacja i podwieczorek najchętniej kosztowana jest w salonie lub jadalni, natomiast drugie śniadanie Polacy przeważnie jadają w pracy nad biurkiem lub na szkolnej przerwie.

Najbardziej przekąskogenne okazje

Polacy zawsze znajdą dobra okazję do… przegryzienia „małego co nie co”. Według niemal połowy rodaków, najlepszy czas na przekąskę to pora relaksu przed telewizorem, następnie czas spędzony przed komputerem, co deklaruje niemal 40 proc. ankietowanych oraz przy kawie jak twierdzi 34 proc. badanych. Kobiety sięgają po „coś małego”, by poprawić sobie humor, podczas czytania książki oraz w trakcie spotkań towarzyskich w domu. Mężczyźni natomiast przegryzają małe przekąski siedząc przy komputerze lub wypoczywając na kanapie. Jednak bez względu na płeć i wiek, wszyscy uwielbiają coś chrupać  przed telewizorem.

Polacy wybierając „coś do przegryzienia” najczęściej sięgają po owoce, kanapki, batony, ciastka oraz produkty mleczne np. takie jak jogurt. Ponadto kobiety między posiłkami najchętniej podjadają świeże owoce i orzeszki, młodzi stawiają na batoniki i wafle ryżowe, natomiast starsi wybierają drożdżówki i suszone owoce.

Nudna i monotonna kuchnia

 Co musiałoby się zmienić w polskiej diecie i nawykach, by móc bardziej i częściej delektować się tym, co się je? W topie głównych przeszkód na drodze do jedzeniowej przyjemności najczęściej stoi brak motywacji do zdrowych posiłków, nudna i monotonna kuchnia oraz jedzenie w pośpiechu. Warto dodać, że głównie kobiety chciałyby odpuścić ciągłe liczenie kalorii, natomiast uczniowie i studenci chcieliby jeść ciekawiej, bardziej różnorodnie, a także mieć więcej czasu na gotowanie i spożywanie posiłków. Co ciekawe, mieszkańcy małych miast i wsi oraz centralnej Polski chcieliby nauczyć się jeść zdrowo, natomiast Polacy zamieszkujący południowo zachodnią część kraju chcieliby częściej jeść w gronie bliskich.

ZDROWO i PYSZNIE – czy to możliwe?

Kluczem do tego, by jeść pysznie i zdrowo jest zbilansowana dieta oraz przestrzeganie kilku prostych zasad. Wśród nich na pewno nie ma głodzenia się. Można bezpiecznie raczyć się pysznymi przekąskami na poprawę humoru, nie bojąc się o smukłą sylwetkę. Jaki jest na to przepis?

Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników i urozmaicaniu posiłków, także tych najmniejszych. Należy spożywać duże ilości warzyw i owoców, a unikać wysoko przetworzonych oraz sztucznych produktów. Jeśli dzień zaczniemy od pożywnego śniadania, a w ciągu dnia będziemy jeść regularnie, nasza ochota na podjadanie nie będzie tak silna. Kiedy się jednak pojawi lub kiedy odwiedzą nas goście, przekąski starajmy się przygotowywać samodzielnie. Eliminujmy bądź chociaż ograniczajmy cukier np. na rzecz miodu, a sól zastępujmy aromatycznym przyprawami – doradza Piotr Kucharski, kucharz, ekspert marki Kupiec.

Sałatka ze wstążek warzywnych z waflami Kupiec

Foto_SalatkaZeWstazek

Składniki:

3-4 młode marchewki

pęczek zielonych szparagów

1/2 pęczka dymki, posiekanej

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy

sól i pieprz

1 łyżeczka czarnego sezamu

kilka wafli Kupiec z nasionami chia

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i obieramy. Obieraczką dzielimy warzywa wzdłuż na wstążki, przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z dymką. Posypujemy sezamem i pokruszonymi waflami.

Sałatka na ciepło z cieciorką i fasolką z pesto szpinakowym

Foto_SalatkaZcieciorka

Składniki:

1 puszka cieciorki

200 g liści szpinaku

2 łyżki płatków owsianych Kupiec

1 mały ząbek czosnku

spora garść żółtej fasolki szparagowej

1-2 młode cukinie

sól i pieprz

oliwa

100 g sera feta

Sposób przygotowania:

Cieciorkę płuczemy, odsączamy i przekładamy do dużej miski. Szpinak miksujemy z płatkami, czosnkiem i oliwą na pesto, doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Cukinię kroimy na dość duże kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy. Warzywa łączymy z cieciorką, dodajemy kilka łyżek pesto i mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą.

Pasta z marchewki

Foto_PastaMarchewkowa

Składniki:

300 g marchewki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
duża szczypta mielonego kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka miodu
50 g ziaren słonecznika
wafle ryżowe Kupiec

Sposób przygotowania:

Marchewkę poddusić na oliwie z oliwek z wodą aż będzie miękka. Następnie razem z  przyprawami i miodem zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania dodać oliwy z oliwek, aby powstała konsystencja pasty. Słonecznik podprażyć i dodać do pasty. Pastę można jeść przy pomocy wafli lub wafle nią smarować.

Słupki warzywne z sosem

Foto_Warzywa

Składniki:
podłużne rzodkiewki
ogórek
szparagi
młoda marchewka
Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok wyciśnięty z połówki cytryny
sól i pieprz
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku-opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, ogórka, marchewkę pokroić na podłużne 5 cm słupki, szparagi pokroić na 5 cm kawałki, rzodkiewki przekroić wzdłuż na połówki.

Musztardę, miód i sok z cytryny wymieszać przy pomocy widelca. Dolewać powoli oliwę z oliwek energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem ewentualnie przeciśniętym czosnkiem. Warzywa moczyć w sosie i jeść na surowo.

Czerwony koktajl z waflami

 Foto_Koktajl

Składniki:

4 młode buraki

400 g wypestkowanych czereśni lub wiśni (mogą być mrożone)

2 łyżki miodu

500 ml soku jabłkowego, bez cukru i dodatków

kilka wafli ryżowych Kupiec

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z owocami, dodając stopniowo sok jabłkowy. Następnie mieszamy dokładnie z miodem. Rozlewamy do szklanek, a na wierzchu koktajlu układamy po krążku wafli.

„Omówione badanie obrazuje tematyczna infografika dostępna pod adresem http://kupiec.pl/zdrowainspiracja/od-jedzenia-humor-sie-zmienia.

 

Możesz także zobaczyć