Sporo mówi się i pisze o zielonej herbacie. Tymczasem zarówno biała, jak i czerwona mają świetne właściwości prozdrowotne i warto pogłębić wiedzę na ich temat. Nie trzeba być od razu smakoszem herbaty, aby od czasu do czasu skosztować czegoś innego, niż popularną czarną.

Co się kryje w składzie czerwonej herbaty?

Czerwona herbata ceniona jest przede wszystkim za bogactwo cennych składników – polifenoli i enzymów, które świetnie wpływają na trawienie. Ma ich znacznie więcej niż herbata czarna, ponieważ proces jej fermentacji trwa krócej. Dlatego też niektóre panie piją ten drogi dla nich napój, aby wspomóc proces odchudzania. Oczywiście nie jest to złoty środek na zrzucenie wagi, ale trzeba zawsze łączyć wypijanie kilku filiżanek herbat dziennie z dobrze zbilansowaną, niskokaloryczną dietą. Oprócz tego liczy się codzienna dawka ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu.

W czerwonym aromatycznym napoju znajduje się również fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Natomiast cynk wpływa na zachowanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Sporo osób pije czerwoną herbatę ze względu na zawartość w niej kofeiny. Co więcej, wchłania się ona nie w żołądku, tak jak się dzieje w przypadku kawy, ale w jelitach. Dlatego też czas jej działania jest znacznie dłuższy.

Gdzie kupować czerwoną herbatę, jakie gatunki można dostać na rynku?

Tak jak każdy rodzaj żywności i napojów kupno herbaty powinno się realizować w znanych sobie sklepach, np. ze zdrową żywnością. Bardzo często czerwona herbata pojawia się na półkach aptecznych, dlatego warto zaglądać i tam, aby ją nabyć. Czerwona herbata pu-erh, Oolong i Puszong – to trzy najpowszechniejsze odmiany czerwonej herbaty, dostępne na rynku. Różnią się nieco smakiem, aromatem i barwą, ale każda z nich ma posmak korzenny i pachnie obłędnie.

O czym należy pamiętać, pijąc czerwoną herbatę?

Czerwoną herbatę parzy się około 3. minut i można zalewać susz kilkakrotnie. Nie zaleca się wypijania więcej niż 5. filiżanek dziennie, bo wtedy mogą pojawić się skutki uboczne ze strony układu pokarmowego – biegunka, wymioty oraz zwiększenie apetytu na cukier. Oprócz tego nadmiar czerwonej herbaty powoduje czasami zawroty głowy, nerwowość, podnosi ciśnienie i może powodować problemy z zaśnięciem. Trzeba też pamiętać o tym, aby czerwoną herbatę wypijać około 30. minut po posiłku, ponieważ napój ten osłabia wchłanianie się żelaza z pokarmów.

Czerwona herbata to nie tylko walory prozdrowotne, ale też smakowe. Delektowanie się aromatycznym napojem o przyjemnym korzennym zapachu po całym dniu pracy to prawdziwa przyjemność.