glukozynolany

Co to są glukozynolany? Właściwości, występowanie

Odpowiednia dieta to klucz do ochrony zdrowia, a nawet zahamowania czy opóźnienia procesu karcynogenezy. Badania eksperymentalne wykazują, że glukozynolany obniżają ryzyko zachorowań na raka i dostarczają wiele cennych wartości odżywczych. Czym są glukozynolany i gdzie je znajdziemy?

Co to są glukozynolany?

Glukozynolany to organiczne związki chemiczne, które występują w roślinach takich jak kapusta, brukselka czy kalafiory. Opóźniają proces kancerogenezy, a więc mogą zapobiegać rozwojowi raka trzustki, żołądka, płuc, piersi czy prostaty. Według badań spożywanie wyżej wymienionych roślin skuteczniej zapobiega nowotworom aniżeli dieta, która zawiera inne owoce lub warzywa. Co znajdziemy w składzie glukozynolanów? GLS zawierają cząsteczkę glukozy, resztę aminokwasową oraz siarkę. W warzywach kapustnych znajdują się najczęściej takie glukozynolany jak synigryna, progoitryna, neoglukobrassicyna, glukonapina, glukoiberyna, glukobrassicyna i glukorafanina. Zawartość związków z grupy GLS zależy od odmiany rośliny, gatunku, klimatu i warunków glebowych.

 

Właściwości warzyw kapustnych

Warzywa kapustne są jednymi z najczęściej uprawianych warzyw. Należą do roślin krzyżowych z rodzaju Brassica. Do prawidłowego rozwoju wymagają żyznych gleb próchnicznych o odczynie obojętnym lub zbliżonym do niego. Kapustne to m.in. kalafior, brokuł, brukselka, kapusta włoska, pekińska, biała i czerwona, a nawet rzepak. Skąd w warzywach kapustnych właściwości przeciwrakotwórcze?

Glukozynolany w warzywach mają zdolność do eliminacji szkodliwych związków z organizmu i wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Przeciwrakotwórcze właściwości warzyw kapustnych są związane z wysoką zawartością metabolitów wtórnych i innych związków bioaktywnych o funkcjonalnym charakterze. Zgodnie z badaniami rozpad glukozynolanów przyspiesza obumieranie komórek posiadających uszkodzone DNA i tłumi podział komórek rakowych. Poza tym, warzywa kapustne są cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy i posiadają dwukrotnie więcej witaminy C aniżeli cytryna. Należy jednak pamiętać, że warzywa mogą zablokować lub zapobiec wczesnym fazom kancerogenezy, ale nie mają wpływu na kolejne etapy nowotworzenia.

 

Niepożądane działanie glukozynolanów

Tak jak każdy produkt, tak i glukozynolany zawarte w warzywach mogą wpływać na nasz organizm negatywnie. Dzieje się tak w sytuacji, gdy spożywamy ich zbyt dużą ilość. Efektem może być działanie mutagenne lub hamowanie syntezy głównego hormonu gruczołu tarczowego, czyli tyroksyny. Z tego względu dieta bogata w warzywa kapustne powinna być mieszana i zbilansowana. Co więcej, warto pamiętać o dołączeniu do jadłospisu jodu, który zmniejsza zagrożenie wolotwórcze.

Posts created 900

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top