W czasach, gdy żywność jest pełna antybiotyków i pestycydów, które służą do optymalizacji produkcji, należy bezwzględnie zadbać o prewencję chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory. Umiejętnie dawkowane pestki moreli gorzkiej są na to świetnym sposobem.

Do organizmu przeciętnego człowieka każdego dnia dostają się liczne substancje trujące w olbrzymich ilościach. Nawet osoby dbające o zdrowe odżywianie są narażone na bezpośredni kontakt z antybiotykami, pestycydami i wszelkimi rodzajami związków chemicznych, które są stosowane w dzisiejszym rolnictwie i hodowli zwierząt. Ponadto wiele ludzi w swojej diecie ma duże ilości przetworzonej żywności, która również jest pełna toksycznych związków, które mają bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Żyjąc w takim środowisku, a jednocześnie chcąc zadbać o prewencję chorób cywilizacyjnych, a w tym nowotworów należy wprowadzić do diety elementy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne lub działają przeciwnowotworowo w innych sposób, taki jak na przykład pestki moreli gorzkiej lub inne źródła amigdaliny.

Witamina B17 – substancja aktywna pestki moreli gorzkiej

Substancją, która ma działanie przeciwnowotworowe w pestkach moreli gorzkich, jest witamina B17 zwana inaczej amigdaliną. Jest to substancja, która masowo zaczęła być wykorzystywana już w połowie ubiegłego stulecia, a dzisiaj jest stosowana, jako łatwo dostępny środek prewencyjny przeciwko rozwijaniu się nowotworów. Samą witaminą B17 interesują się naukowy i środowiska lekarzy, a jej zastosowanie jest szeroko badanie w kontekście kuracji leczniczych. W przypadkach klinicznych jest ona podawana w innych formach, zaś w przypadku stosowania prewencyjnego i profilaktycznego, optymalnym źródłem tej witaminy są pestki moreli gorzkiej. Znajduje się ona w nich w dużych ilościach, a także można ją łatwo nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

Ile jeść pestek moreli gorzkiej?

Nadmiar witaminy B17 jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego też pestki moreli gorzkiej powinny być jedzone w ograniczonych ilościach. Dla osób dorosłych zaleca się jedzenie od dwóch do trzech pestek dziennie. Można je połączyć z innymi posiłkami. Mają one bardzo gorzki posmak, więc jest to zalecane rozwiązanie. W przypadku dzieci i kobiet dawka powinna być adekwatnie mniejsza. W żadnym przypadku nie zaleca się przekraczania takich dawek, gdyż grozi to zatruciem. Jeśli ktoś chce spożywać większe ilości, powinien skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Należy również pamiętać, aby pestki moreli gorzkiej pochodziły od sprawdzonych dostawców.