Od niepamiętnych czasów produkty wytwarzane na bazie pszczelego wosku uważa się za niezwykle cenne dla zdrowia. Sporo osób decyduje się na zakładanie własnych pasiek, bo dzięki temu mają zawsze świeży miód, który można wykorzystać na wiele sposobów.

Miód – złoty balsam o wielu cennych właściwościach

Działanie miodu jest niecenione. To przede wszystkim pyszny dodatek do kanapek, ciast czy sosów, który przy okazji ma cenne właściwości odżywcze. Działa antybakteryjnie i wspomaga odporność organizmu. Wykazuje też właściwości detoksykujące, wpływa na metabolizm komórkowy i zawiera dużo żelaza, które jest łatwo wchłaniane i dołączane do hemoglobiny. Bardzo cenną cechą miodu jest to, że neutralizuje toksyny w organizmie pochodzące ze skażonego środowiska. Miód stosuje się też zewnętrznie na rany, ponieważ przyspiesza gojenie. Dodaje się go do wielu kosmetyków, np. kremów do rąk czy do twarzy.

Pierzga, pyłek pszczeli – jakie ma działanie?

Kolejny produkt pszczeli to pierzga, która bazuje na męskich nasionach kwiatowych wzbogaconych następnie enzymami pszczelimi. Pyłek ma niewiele kalorii i zawiera w sobie całe bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe. Działa antywirusowo i antybakteryjnie, a także ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Co więcej, ten pszczeli produkt reguluje procesy trawienne i wzbogaca mikroflorę przewodu pokarmowego. Leczy też zapalenia jamy ustnej, wspiera wątrobę, wpływając na jej odbudowę. Pyłek pszczeli pomaga też w stanach napięcia nerwowego.

Propolis – kolejny zdrowy produkt pszczelim

Propolis nazywany jest inaczej kitem pszczelim. Powstaje ze zbieranego przez pszczoły lepkiego soku, znajdującego się np. na niektórych gatunkach drzew iglastych. Ze względu na cenne właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwwirusowe stosuje się go jako składnik wielu kosmetyków, ale też maści do leczenia ran.

Wosk pszczeli – budulec komórek w ulu

Wosk powstaje z naturalnej wydzieliny znajdującej się w gruczołach woskowych pszczół. Wykorzystywany jest do przechowywania w ulu miodu, pyłku i małych, dlatego jest to pszczeli produkt najwyższej jakości. Ze względu na to używany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Znajduje też swoje zastosowanie w produktach do polerowania mebli. Na bazie wosku powstają naturalne świece, które subtelnie pachną, dłużej się palą i nie dymią.

Mleczko pszczele – odmładzające i lecznicze

Mleczko pszczele powstaje w gruczołach znajdujących się na głowach pszczół, a karmione są nim larwy królowej. Mleczko ma cierpki smak i postać galaretowatą. Działanie tego produktu pszczelego jest szerokie. Zawiera aminokwasy, eznymy oraz małe ilości hormonów płciowych. Oprócz tego znajdują się w mleczku kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone m.in. NNKT, sterole, woski i fosfolipidy.

Przede wszystkim mleczko wzmacnia ogólne samopoczucie, wzmacnia odporność, oraz wpływa na podwyższenie sprawności fizycznej oraz intelektualnej. Działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, ponieważ hamuje rozwój bakterii i eliminuje je. Jego stosowanie zaleca się też przy stanach zapalnych żył oraz podwyższonym ciśnieniu. Co więcej, ten pszczeli produkt wpływa na przemianę materii, bierze udział w odnowie tkanek oraz podwyższa liczbę erytrocytów.

Mleczko pszczele ma tez szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Znajduje się w składzie kosmetyków leczących trudno gojące się rany, czy preparatach hamujących łysienie.

Działanie mleczka jest bardzo szerokie, dlatego warto poznać wszystkie jego właściwości.